Barth & Bjertnes

”Å synge eller fremføre et dikt fra scenen er som en antistress-terapi… En motvekt til mitt normale hverdagsliv som

bare er en dans på nevroser…”

             - Den norske poeten Trond Bjertnes.

Om Trond Bjertnes og Frode Barth


Trond Bjertnes har diagnosen Aspergers syndrom. Han skriver dikt, maler og synger. På en trikkeholdeplass i 1986 møtte han komponist og gitarist Frode Barth. Det ble starten på hans sin kunstneriske karriere.


Bjertnes fremfører sine egne dikt i det offentlige rom med komponerte eller improviserte bidrag fra Barth. Deres kunstneriske samarbeid har resultert i tre CD-utgivelser hvor musikk og poesi flettes sammen:

"Egentlig" (1994)

”Jeg” (1997)

"La oss le" (2016)

Produksjonene er utgitt av MTG Music.

Trond Bjertnes:


Trond Bjertnes har diagnosen Aspergers syndrom, skriver dikt, maler og synger.


Siden 1994 har han vært med på å gi psykiatrien et ansikt gjennom bl.a. TV dokumentarer (NRK/TV2) og CD utgivelser i samarbeid med Barth.


Bjertnes skriver om hvordan han ser verden og samfunnet som psykiatrisk pasient. Han er en skarp observatør, noe som kommer til utrykk i diktene. Bjertnes skriver ofte på en humoristisk måte, treffende og aldri ut av selvmedlidenhet. Han har vist at det er mulig å nå ut med et budskap, selv om han har en utfordrende diagnose.


Han har skrevet poesi hele sitt liv, men da han møtte den norske komponisten og gitaristen Frode Barth på en trikkeholdeplass i 1986, startet hans sin profesjonelle karriere. Bjertnes fremfører sine egne dikt i det offentlige rom med komponerte eller improviserte bidrag fra Barth.

Deres kunstneriske samarbeid har resultert i tre CD-utgivelser hvor musikk og poesi flettes sammen: "Egentlig" (1994), ”Jeg” (1997) og "La oss le" (2016). Produksjonene er utgitt av MTG Music.

Frode Barth:


Frode Barth er en gitarist, komponist, musikkpedagog og produsent. Han er kjent som en moderne og særegen gitarist. Han spiller både akustiske og elektriske gitarer. Preparerte gitarer og elektronikk er også i hans arsenal av lyd produserende gitarbaserte enheter. I tillegg er han også ansett som en betydelig komponist og har komponert merr enn 400 verk som spenner fra scenemusikk, samtidsmusikk, jazz, pop/rock og filmmusikk. Ofte med nordiske elementer.
Frode Barth er utdannet ved Barratt Dues Musikkonservatorium og Institutt for musikk og teater, Universitetet i Oslo. Han har også tatt videreutdanning i London, New York og Cuba. Frode Barth har spilt med kjente musikere fra hele verden, men noe av det mest betydningsfulle er å få spille med den legendariske trompetisten Chet Baker.


Barth har utgitt flere album under eget navn, har spilt på festivaler i store deler av verden og i mange TV- og radioprogrammer. I 1999 mottok han Statens kunstnerstipend for å arbeide med mikrotonal musikk.


Frode Barth har en mangfoldig musikalsk karriere som omfatter et bredt spekter av stiler og roller. Frode Barth har mottatt en rekke priser og stipender, samt en Grammy for albumet «Going North" (MTG Music).


I tillegg til å være en svært aktiv artist, er Barth en populær gjestelærer rundt om i verden. Han har gitt mesterklasser og workshops i Norge, Danmark, Slovenia, Russland, Ukraina, Egypt, Slovenia, Mexico, Brasil, Cuba, Thailand og Indonesia.
Frode Barth driver sitt eget firma, Barth Musikk og Oslo gitarskole. www.oslogitarskole.no Han er vel etablert på den internasjonale arena som utøver, komponist, lærer. Barth har spilt mer enn 3000 konserter. Frode Barth is general manager for Culture Break Borders (NGO).

Komponisten, gitaristen, produsenten og regissøren har ordet:


Jeg møtte Trond Bjertnes i 1986 på en trikkeholdeplass.
Trond var 13 år, entusiastisk og opptatt av kunst - spesielt musikk.
Vi ble etterhvert gode venner. Siden har Trond forsynt meg med mange dikt, (ofte på telefonsvareren, men også i hundrevis av brev).


Mange av diktene har jeg hatt glede av og tonesette.

Våre tidligere CD utgivelser "Egentlig" (1994) og "Jeg" (1997), ble
utgitt samtidig med dokumentarprogrammer om Trond Bjertnes i TV der vi hadde uforglemmelige releasekonserter samme kveld som programmene gikk på lufta. Ole Andreas Holen hadde regi på begge dokumentarprogrammene, "Egentlig" for NRK og "Åndsfyrsten" for TV2.


Lyrikk og musikk er hver for seg selvstendige kunstformer, men når man setter disse respektive formene opp mot hverandre, oppstår noe nytt og spennende.


Begge programmene fikk stor medieoppmerksomhet, ble godt mottatt og fikk utmerkelser (Expo i Spania 94 og Kortfilmfestivalen i Grimstad 1997). Nå foreligger snart TV dokumentar nr. 3 "Dans på nevroser" som er innkjøpt av NRK. Dette er min debut som regissør. Deler av soundtracket til dette dokumenterprogrammet er å finne på denne CD utgivelsen. Kanskje blir det igjen releasekonsert samme dag som dette programmet blir sendt?


Våre tre utgivelser dokumenterer vår lek med lyrikk og musikk. Musikken kan løfte og forsterke innhold og stemninger i diktet eller brukes som motstand og kontrast. Vi har hatt mye moro i de årene som vi har jobbet sammen og eksperimentert med poesi og musikk - "poesikk".


Takk for diktene dine Trond.


- Frode Barth

Dikteren har ordet

I mitt musikalske samarbeid med Frode Barth har det lykkes å bringesammen elementer allestedsfra i en spennende smeltedigel.

- Trond Bjertnes

"Egentlig" (1994)

Innspilt i Studio S og NRK
Mastered av Strype Audio
Coverdesign: Paul Abrahamsen
Distribusjon: Musikkoperatørene

All music by Barth except track 1, music by Johnsen/Barth.

"Jeg" (1997)

Innspilt i Disklab 10-13 februar og 8-9 mars 1997
Mikset i Disklab 22-24 mars 1997
Tekniker: Ken Van Theo
Foto: Ivan Brodey og Dag Nordbrenden

Produsert av Frode Barth
Masteret av Lydmuren
Coverdesign: Aina Griffin
Distribusjon: Musikkoperatørene

"La oss le" (2016)

"La oss Le" , basert på TV dokumentaren Dans på nevroser om poeten Trond Bjertnes og musikeren Frode Barth som blir sendt på NRK2. Trond Bjertnes har diagnosen Aspergersyndrom. Han skriver og fremfører dikt om hvordan han ser den offisielle virkeligheten og livet. Hans dikt bærer preg av aktualitet og er ofte svært treffende med humor og sarkasme. Trond har også et utfordrende liv der psykiske plager fører til store svingninger mellom opp og nedturer. Komponist og gitarist Frode Barth møtte Trond i 1986 på en trikkeholdeplass.Trond var 13 år, entusiastisk og opptatt av kunst - spesielt musikk. De ble etter hvert gode venner og har laget flere kritikerroste CD utgivelser der Trond leser dikt til Barths musikk: Egentlig (1994) og Jeg (1997).

- Lyrikk og musikk er hver for seg selvstendige kunstformer, men når man setter disse respektive formene opp mot hverandre, oppstår noe nytt og spennende. Musikk kan løfte og forsterke innhold og stemninger i diktet eller musikken kan brukes som motstand og kontrast sier Barth. Vi har hatt mye moro i de årene vi har eksperimentert med poesi og musikk - Poesikk.


Innspilt i Rainbow Studio med Jan-Erik Kongshaug som lydtekniker, sammen med noen av de mest respekterte jazzmusikerne i Norge: Jon Christensen, trommer, Tore Brunborg, Saxofon, Frode Haltli, akkordeon, Mats Eilertsen, kontrabass, Per Oddvar Johansen, trommer og Frode Barth, gitar. Sammen med disse musikerne leser Trond dikt om hvordan han betrakter verden til Barths musikk.


Nettavisen


TV-dokumentaren ”Dans på nevroser”

 

"Dans på nevroser" er en TV-dokumentar om poeten Trond Bjertnes som har diagnosen Aspergers syndrom og komponist/gitarist Frode Barth. Filmen handler om et unikt vennskap og deres arbeid med å lage en nytt album sammen: ”La oss le”.


Barth har tidligere vært med å lage to TV dokumentarer om Trond. Denne gang har han selv regi, i tillegg til å være komponist og produsent.


Siden Bjartnes var å se på TV-skjermen sist, har han utviklet seg og høstet nye erfaringer både på det kunstneriske feltet og rent personlig. Barth som også har vært støttekontakt for Bjertnes i mange år, har hatt en unik og naturlig mulighet til å komme tett innpå livet til sin venn, på både godt og vondt.


Dokumentaren følger Trond i gode og mindre gode dager. Sentralt står det kunstneriske arbeidet som fremstår som en ”ventil” for å få utløp for galskap.


Filmen viser hvordan to gode venner arbeider med deres respektive uttrykk, hjelper og drar veksler på hverandre. Vi får se hvordan de forbereder seg til studioinnspilling sammen med noen av de mest respekterte jazzmusikerne i Norge: Jon Christensen, trommer, Tore Brunborg, Saxofon, Frode Haltli, accordion, Mats Eilertsen, kontrabass og Per Oddvar Johansen, trommer. Sammen med disse musikerne leser Trond sine egne dikt om hvordan han ser på samfunnet og verden som psykiatrisk pasient til Barths musikk.


Lengde: 58 minutter.


Hva er Asbergers syndrom?

 

Aspergers syndrom, en forstyrrelse i et barns utvikling innenfor autismespekteret oppkalt etter den østerrikske barnelegen Hans Asperger (1906–1980), som først beskrev pasientgruppen systematisk.


Barn og voksne med Aspergers syndrom vil ha vanskeligheter med sosial omgang, særlig med jevnaldrende, da de har vanskeligheter med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andres forventninger. Som ved autisme vil de ofte ha vanskeligheter med å lese og forstå mimikk og kroppsspråk. Men i motsetning til autisme fremtrer ikke en signifikant forsinkelse i språkutvikling i de tre første leveårene, eller i den kognitive utviklingen.


De fleste har normal intelligens, men verbale oppgaver løses ofte bedre enn utføringsoppgaver i det Asperger-pasientene ofte er motorisk klossete. Typisk er også utvikling av særlig interesse for og omfattende kunnskaper om et meget avgrenset område. Etter førskolealder er det kliniske bildet sammenfallende med det som kalles høytfungerende autisme. Personer med Aspergers syndrom har i voksen alder økt risiko for utvikling av depresjon med økt forekomst av selvmord.


Behandling:
Behandling basert på atferdsanalytiske teknikker er best dokumentert, men intensiteten og omfanget av slike programmer er omdiskutert, da det fortsatt er usikkert hvilke faktorer som er virksomme. Dessuten er det ennå ikke vist at langtidsprognosen bedres sammenlignet med de som ikke har gjennomgått de mest intensive oppleggene. Atferdsterapi med vekt på straff som respons mot avvikende adferd, er ikke anbefalt, og det øker også sjansen for utvikling av ritualer.


Medikamentell behandling kan være aktuell i forbindelse med ledsagende søvnvansker, uro, angst, depresjon og tvangssymptomer.


Kilde: Store medisinske leksikon


Kontakt:

 Frode Barth
Tlf: +47 906 45 924
frodebarth@frodebarth.com